biologija 

biologijakp.webs.com

Blog

Brighter Planet's 350 Challenge

view:  full / summary

Obavestenja vezana za zavrsetak ovogodisnjeg ciklusa takmicenja

Posted by Dragan on May 21, 2016 at 8:10 AM Comments comments (0)

Nakon završenog ovogodišnjeg ciklusa takmičenja iz biologije za osnovne škole, želimo ovim putem ponovo da čestitamo svim đacima, njihovim nastavnicima, školama i školskim upravama, koji su postigli izuzetne rezultate na republičkom nivou takmičenja i učinili nas sve ponosne na njih.

 

Realno sagledavajući stanje u našem školskom sistemu danas, posebno se zahvaljujemo školama domaćinima opštinskog i okružnog nivoa takmičenja, koji su pokazali mnogo entuzijazma i dobre volje da svi damo najbolje od sebe, za našu decu koja žele da poprave ovaj svet na bolje. Molimo Vas, kao naše saradnike, da imate razumevanje za neke tehničke probleme u organizaciji, koji su iskrsli zbog naših limitiranih mogućnosti. Zahvaljujemo se svima koji su doprineli da naši učenici na republičkom takmičenju ostvare vrhunske rezultate i da se, kao naši gosti, osećaju prijatno tokom takmičarskog dana.

 

Zahvalnost dugujemo i kolegama sa Filološkog fakulteta i organizatorima Književne olimpijade, na kolegijalnom dogovoru, zahvaljujući kom su 32 učenika pokazali svoje znanje iz književnosti i biologije istog dana.

 

U čast znanju i uspehu, organizatori i realizatori takmičenja su odlučili da iskažu posebnu zahvalnost, uz posebno priznanje i skroman poklon u stručnoj literaturi:

 

1. Učenicima i njihovim nastavnicima za ostvarene izuzetne rezultate na republičkom takmičenju (91 i više bodova) – Dato u prilogu

 

2. Nastavnicima koji su doveli tri i više učenika na republičko takmičenje – Dato u prilogu

 

3. Školske kolektive, na čelu sa njihovim direktorima, koji su omogućili kvalitetnu pripremu učenicima i nastavnicima za tri i više đaka – Dato u prilogu

 

4. Nastavnicima koji su se odazvali našem pozivu i neposredno učestvovali u realizaciji republičkog takmičenja, dežurajući na testu i pregledajući testove – Dato u prilogu

 

Molimo Vas da nam predloge i sugestije, kao i primedbe i eventualne pohvale, pošaljete na službeni nalog takmičenja, kako bi u sledećem ciklusu organizovali još bolje takmičenje.

 

VAŽNA NAPOMENA ZA PRETHODNE NIVOE TAKMIČENjA:

 

Diplome i pohvale za okružno/gradsko takmičenje možete da slobodno pripremite i izdate po rang listama iz Priloga 4. koje ste nam slali i koje imate u svojoj dokumentaciji. Ove diplome, podsećamo, potpisuju direktori škola domaćina i predstavnici školskih uprava.

 

Upravni odbor SBD će u najskorije vreme izaći sa stavom o diplomama i pohvalama za opštinski nivo takmičenja.

 

U ime celog tima koji je realizovao okružno/gradsko i republičko takmičenje, srdačno Vas pozdravljamo,

 

dr Srđan Stamenković, koordinator takmičenja

Jasna Kovačević, sekretar takmičenja

 

Prilog

Okruzno takmicenje iz biologije

Posted by [email protected] on April 8, 2016 at 7:10 PM Comments comments (0)

Biologijakp je za sve ucesnike okruznog takmicenja formirala posebnu grupu na faceeboku koja se nalazi na adresi:https://www.facebook.com/events/998248566923810/. Tamo cemo komentarisati utiske sa takmicenja , objavljivati rezultate i resenja.

BIOLOGIJAKP SVIM UCESNICIMA ZELI PUNO USPEHA

 

Izvestaj sa sednice SBD

Posted by [email protected] on March 9, 2016 at 4:40 PM Comments comments (0)

Na vanrednoj sednici Upravnog odbora SBD održanoj 09.03.2016. je analizirana situacija oko nedavno održanog opštinskog takmičenja iz biologije za osnovne škole. Sednici su pored članova Upravnog odbora prisustvovali i predsednik SBD prof. Jelena Knežević-Vukčević i članovi Nadzornog odbora SBD-a, prof. Dr Borivoj Krstić i dr Stanislava Stošić-Grujičić .

Upravni odbor je zaključio:

 

1. Da su testovi za opštinsko takmičenje bili neprimereno teški, neadekvatni tom nivou takmičenja i afirmaciji kvaliteta rada đaka i nastavnika. Ovakav vid testova nije u funkciji popularizacije biologije i zalaganja za biologiju.

 

2. Svim učesnicima opštinskog takmičenja biće dodeljena priznanja za učešće na opštinskom takmičenju.

 

3. Svi učesnici opštinskog takmičenja imaju pravo učešća na daljim nivoima takmičenja (okružnom/gradskom).

 

4. Pitanja i zadatke za gradsko takmičenje neće sastavljati autori testova za opštinsko takmičenje (prof. Dr Jelena Stanisavljević, Biološki fakultet, Beograd i Dragan Đurić, profesor biologije, Gimnazija u Valjevu).

 

5. Sastav komisije za realizaciju sledećih nivoa takmičenja iz biologije za osnovne škole i revizorskog tima za praćenje njihovog kvaliteta biće javno saopšten odmah po izboru od strane SBD. Za dalje takmičenje važiće ista pravila, a kvalitet i nivo biće prilagođen tom nivou takmičenja.

 

6. Sve primedbe na kvalitet i materijalne greške u testovima će razmatrati članovi Komiteta za obrazovanje SBD koji mogu u svoj rad uključiti i kolege profesore i nastavnike, prema sopstvenoj proceni. Rok za izjašnjavanje članova Komiteta za obrazovanje je 7 dana.

 

Odlukom Upravnog odbora, u radu neće učestvovati članovi Komiteta za obrazovanje prof. Dr Jelena Stanisavljević, Biološki fakultet, Beograd i Dragan Đurić, profesor biologije, gimanazija u Valjevu, autori testova za opštinsko takmičenje.

Upravni odbor se izvinjava učesnicima takmičenja, njihovim nastavnicima i roditeljima što njihov trud i zalaganje nisu adekvatno podržani i vidljivi.

UO SBD će u narednom periodu početi razgovore i aktivnosti na reorganizaciji načina pripreme i vođenja takmičenja za sledeći period.

 

U Beogradu, 09.03.2016.

 

Prof. Dr Jelena Knežević-Vukčević,

Predsednik Srpskog biološkg društva

 

Dr Duško Blagojević,

Predsednik Upravnog odbora Srpskog biološkog društva

preuzeto http://www.serbiosoc.org.rs/?p=392

Gostovanje Albine Hold u Beogradskoj hronici povodom opstinskog takmicenja iz biologije.

Posted by [email protected] on March 9, 2016 at 9:35 AM Comments comments (0)

Predsednica Beogradskog aktiva nastavnika biologije Albina Hold je gostovola povodom slucaja opstinskog takmicenja iz biologije. 

You need Adobe Flash Player to view this content.


Mediji o slucaju opstinskog takmicenja

Posted by [email protected] on March 8, 2016 at 8:30 PM Comments comments (0)

Vest o preteskim testovima za opstinsko takmicenje osnovnih skola, veoma brzo se prosirila srbijom. Prvi clanak koji je objavljen povodom ovoga jeste "Opstinsko takmicenje iz biologije 2016" na bioloskom blogu, kasnije je krenula debata i razne sugestije sa temom ovog takmicenja. Nekoliko medija se bavilo ovim pitanjem. Linkove clanka mozete pronaci u prilogu

LINKOVI:

Blic:Pogledajte test koji je ŠOKIRAO osnovce, Nastavnici biologije poručili na sednici Aktiva: Poništite takmičenje

Novosti:Osnovcima studentska pitanja!


Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Uzica

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:25 PM Comments comments (0)

Srpskom biološkom društvu

Svi dole potpisani nastavnici neprijatno su iznenađeni i šokirani testovima koje ste sastavili za nivo Opštinskog takmičenja.Imamo primedbu na sledeće:

1.Težina i sadržaj testova neprimereni su za uzrast učenika.

2.Zadaci su i iz gradiva koje programom nije obuhvaćeno ( razviće životinja je primer )

3.Bavili ste se detaljima, latinskim nazivima i začkoljicama koje čak ni mi, a verujemo ni većina vas, bez gledanja u knjige ili traženja po internetu ne bi znali.

4.Deca se ne žale, jer ne znaju na šta bi se žalila.

5.Pooštravanje uslova takmičenja ubija svaku motivaciju učenika i obezvređuje naš trud.

6.Mnoge od stvari koje tražite čak ni ne postoje u udžbenicima za osnovnu školu.

Ukoliko je Vaša ideja da smanjite broj učenika, uspeli ste. Ako bude sreće, imaćete ukupno nula učenika iz cele Srbije na Okružnom takmičenju.

Veliki broj učenika ne pristaje na zvanično objavljivanje rezultata, bez obzira na potpisanu saglasnost, a složićete se sa nama, prava učenika u ovoj stvari su naš i vaš vrhunski prioritet.

Da ne pominjemo radni angažman u nedelju koji se ne plaća, kao ni činjenicu da su mnogi od učenika doputovali iz okoline Užica, čime su njihovi roditelji bili izloženi nepotrebnom trošku.

Osećamo se poniženo i pred učenicima, i pred samima sobom. Učinili ste da izgledamo nekompetentno i neprofesionalno, tako da je naša ogorčenost opravdana.

Tražimo ponavljanje takmičenja, a rešenje vidimo u bojkotu, ako se ovako nastavi.

Aktiv biologa Užice

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Sombora

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:25 PM Comments comments (0)

Srpskom biološkom društvu

Svi dole potpisani nastavnici neprijatno su iznenađeni i šokirani testovima koje ste sastavili za nivo Opštinskog takmičenja. Cilj ovogodišnjeg takmičenja iz biologije nije bio da se pokaže znanje i vrednuje trud dece i njihovih nastavnika, nego upravo suprotno.

Imamo primedbu na sledeće:

1.Težina i sadržaj testova neprimereni su za uzrast učenika.

2.Zadaci su i iz gradiva koje programom nije obuhvaćeno ( razviće životinja je primer )

3.Bavili ste se detaljima, latinskim nazivima i začkoljicama koje čak ni mi, a verujemo ni većina vas, bez gledanja u knjige ili traženja po internetu ne bi znali.

4.Deca se ne žale, jer ne znaju na šta bi se žalila.

5.Pooštravanje uslova takmičenja ubija svaku motivaciju učenika i obezvređuje naš trud počevši od toga da je prag prolaska na Okružno takmičenje povećan na 91 bod.

6.Mnoge od stvari koje tražite čak ni ne postoje u udžbenicima za osnovnu školu.

Zahtevamo sledeće:

1. Za svaki od testova od 5-8. razreda, za svako pitanje, navedite nam naziv udžbenika i br. strane na kojoj se nalazi tražena informacija.

2. Prikažite nam procentualni udeo učenika koji su tačno odgovorili na svako od pitanje na svakom od testova od 5-8. razreda

3. Za neka naredna takmičenja, ukoliko ih uopšte bude bilo, testovi će se pripremati iz jednog udžbenika i to onog koji ima najveći procenat korišćenja u nastavi.

Ukoliko je Vaša ideja da smanjite broj učenika, uspeli ste. Iz opštine Sombor, nijedan učenik nema plasman na Okružno takmičenje.

Ako bude sreće, imaćete ukupno nula učenika iz cele Srbije na Okružnom takmičenju.

Veliki broj učenika ne pristaje na zvanično objavljivanje rezultata, bez obzira na potpisanu saglasnost, a složićete se sa nama, prava učenika u ovoj stvari su naš i vaš vrhunski prioritet.

Da ne pominjemo radni angažman u nedelju koji se ne plaća.

Osećamo se poniženo i pred učenicima, i pred samima sobom. Učinili ste da izgledamo nekompetentno i neprofesionalno, tako da je naša ogorčenost opravdana.

Verujemo da su sastavljači testova upoznati sa planom i programom biologije za osnovnu školu, sa standardima iz biologije za kraj osnovnog obrazovanja, kao i sa parametrima koji neki test čine dobrim testom.

Test iz biologije na opštinskom takmičenju niti prati obrazovne standarde, niti predviđen plan i program, što ga kategorizuje u grupu loše sastavljenih testova. Isto kao i test u redovnoj nastavi na kome više od 50% učenika dobije ocenu 1.

Tražimo ponavljanje takmičenja, a rešenje vidimo u bojkotu, ako se ovako nastavi.

Aktiv biologa Sombor

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Mladenovca

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:25 PM Comments comments (0)

OŠ „Momčilo Živojinović“

Kralja Aleksandra Obrenovića 25

11400 Mladenovac

Prigovor na opštinsko takmičenje iz biologije, održanog 6. 3. 2016. godine

Aktiv nastavnika biologije opštine Mladenovac nakon realizacije i pregledanja testova zaključio je sledeće:

1. Težina i sadržaj testova neprimereni su za ovaj uzrast učenika;

2. Zadaci su iz gradiva koje programom nije obuhvaćeno;

3. Pojedini zadaci nisu jasno formulisani i metodički nisu ispravno izrađeni;

4. Slike nisu jasno obeležene;

5. Postoje krupne greške u ključu;

6. Mnogi od pojmova koji su zahtevani ne postoje u udžbenicima za osnovnu školu;

7. Insistiralo se na prostoj reprodukciji gradiva, a ne na povezivanju, logičkom zaključivanju i korelaciji, što nije u skladu sa naprednim nivoom postignuća;

Zahtevamo da se ponovo razmotre propozicije takmičenja, u smislu broja bodova potrebnih za plasman na viši rang takmičenja.

Takođe, tražimo formiranje komisije koja će proveravati težinu testova i njihovu primerenost uzrastu dece u Osnovnoj školi.

Aktiv nastavnika biologije opštine Mladenovac

 

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Rume

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:25 PM Comments comments (0)

PREDMET: PRIGOVOR NA TESTOVE ZA OPŠTINSKO TAKMIČENjE IZ BIOLOGIJE

Poštovani,

Ovaj prigovor upućujemo zbog težine i koncepta testova namenjenih opštinskom takmičenju iz biologije za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Svi dole potpisani nastavnici smatraju da su učesnici takmičenja oštećeni ovakvim testovima koji bi trebalo da budu namenjeni učenicima osnovnih škola. Osećamo se poniženo pred učenicima, roditeljima i samim sobom. Da li ste to hteli postići? Šta time dobija bilo ko? Koliko literature treba da koristi jedan učenik osnovne škole da bi zadovoljio kriterijume sastavljača testova? Ko sastavlja te testove? Da li je to neko ko svakodnevno radi sa decom tog uzrasta? Jedan komentar učenika će vam reći sve, a on glasi: „Da li sam ja student biologije?“ Tražimo spuštanje kriterijuma i donje granice za osvajanje diploma kao i plasmana na okružno takmičenje.

S poštovanjem,

Aktiv nastavnika biologije Opštine Ruma

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Zrenjanina

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:20 PM Comments comments (0)

PRIGOVOR NA NAČIN SASTAVLjANjA TESTOVA ZA OPŠTINSKO TAKMIČENjE IZ BIOLOGIJE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

Poštovani/a,

U Pravilniku o takmičenju, koji je objavljen i prosleđen učesnicima i realizatorima je u Napomeni naveden osnov za sastavljanje takmičarskih zadataka (planovi i programi, odobreni udžbenici i obrazovni standardi).

Na žalost, već pri prvom uvidu u testove za sve razrede bilo je očigledno da postoji veliki broj pitanja i zadataka, koji nisu u skladu sa navedenim okvirom (posebno na ovom uzrastu dece) i za koje se ne može utvrditi smisao i razlog, osim ako je sastavljačima testa bila namera da diskredituju i omalovaže obiman i naporan rad nastavnika i učenika.

Broj pitanja i zadataka koji nisu bili u skladu sa nastavnim planovima i programima i obrazovnim standardima je na ovom nivou takmučenja bio nedopustivo velik.

Zahtevamo da nam u što kraćem roku odgovorite na sledeća pitanja:

Da li zaista organizatori smatraju da deca od 11 do 14 godina moraju da poznaju više desetina narodnih naziva vrsta ili prevoda stručnih naziva, koji se pominju u više od po 5 udžbeničkih kompleta po razredu, ili se i ne pominju u njima?

Kakav je cilj formulisanja ukupno 19 pitanja otvorenog tipa, osim da se pregledanje testova (u našem slučaju više od 220) otegne u nedogled?

Da li su nebulozne rečenice (npr u 8. i 19. pitanju testa za sedmi razred) prošla neophodnu kontrolu i evetualnu reviziju?

Zašto je u Pravilniku uopšte definisan deo gradiva iz kojeg će biti proveravano znanje, ako se dogodilo da se pitanja i zadaci odnose na delove gradiva koji još nisu obrađivani (paprati u petom, limfna tkiva u sedmom…).

Čemu provera znanja iz delova gradiva koji prevazilaze osnovnoškolski uzrast (protostomije i deuterostomije, ontogeneza sa citodiferencijacijom, histogenezom i organogenezom, helicere, pedipalpi…)

Da li je postojala namera organizatora da se za organizaciju preuzme kompletna suma sredstava, a da se na višim nivoima takmičenja pojavi što manje učesnika?

Ovom prilikom vas takođe obaveštavamo da ogromna šteta, naneta ovom lakrdijom od takmičenja ne bi mogla biti ispravljenja čak ni kad biste tokom sutrašnjeg dana svim angažovanim profesionalcima isplatili pripadajuće honorare za celodnevni rad van radnog vremena (što se gotovo sigurno neće ni desiti). Sve ovo nije bilo vredno ni jedne suze (a bilo ih je mnogo) dece, koja su razočarano odlazila sa današnjeg sramnog skupa.

Možete biti sigurni da bez pronalaženja lično odgovornih osoba za današnje „propuste“ u buduće ne možemo učestvovati u nečasnim radnjama ovog tipa na budućim takmičenjima.

S poštovanjem,

Aktiv nastavnika biologije

opštine Zrenjanin

U Zrenjaninu, 6.3.2016. Zrenjanin

Misljenje aktiva nastavnike iz biologje iz Valjeva

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:20 PM Comments comments (0)

Primedba na Opštinsko takmičenje iz biologije

Aktiv nastavnika biologije grada Valjeva sa ogorčenjem konstatuje da su testovi opštinskog takmičenja školske 2015/2016.godine urađeni neprimereni uzrastu učenika, gde se nije vodilo računa o obrazovnim standardima i funkcionalnim znanjima, a potenciralo se reproduktivo, enciklopedijsko znanje. Učenici su razočarani i demotivisani za dalji rad. Voleli bismo da među sastavljačima testova ubuduće budu uključeni i nastavnici koji su u neposrednoj nastavi.

Potpisali su se svi nastavnici. Ova primedba će sutra ujutru biti skenirana i poslata na 4 adrese: Ministarstva prosvete, SBD, Školoska uprava Valjevo i BFUB.

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Panceva

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:20 PM Comments comments (0)

Poštovani,

Moramo da Vam se obratimo za pomoć u širenju vesti o jednoj nepravdi koja se nanosi najboljim učenicima ove države koji vole biologiju, učestvuju na takmičenju i uspešni su na takmičenjima.

Naime, iz godine u godinu se ti isti učenici sistematski obeshrabruju na takmičenjima zbog toga što se zaduženi za pravljenje testova ne pridržavaju zadatih propozicija kao ni sadržaja iz odobrenih udžbenika biologije za osnovnu školu.

Pretpostavljamo da će Vam proslediti testove sa opštinskog takmičenja. Potrebno je samo da pogledate zadate propozicije tj. do koje teme je rečeno da će biti testovi i da pogledate sadržaj testa. U svim razredima ima nekoliko pitanja koja nisu u skladu sa propozicijama kao ni iz odobrenih udžbenika. Pitanja su iz lekcija koje se obrađuju posle navedenih lekcija u propozicijama Takođe, testovi nisu bili prilagođeni uzrastu učenika. Na neka pitanja nema odgovora ni u jednom odobrenom udžbeniku a u propozicijama se kaže da se za sve nivoe takmičenja koriste odobreni udžbenici biologije za osnovnu školu a ne enciklopedije.

Samo neke primere da Vam iznesemo: neka pitanja u testu za peti razred se tako detaljno obrađuju samo u šestom razredu (Kako se kreće tripanozoma?). U testovima se pojavljuju nazivi živih bića kojih nema ni u jednom odobrenom udžbeniku ili koji se rade posle lekcije o cvetu i oprašivanju (Psilotum, Pirokoka, Hlamidomonas, Ešerihija, Cimbela, Banijana, Filoksera), delovi cveta posebnih predstavnika (npr.narcisa) koji se ne uče u osnovnoj školi. U šestom razredu se traži gradivo ontogenetskog razvića i određivanje pripadnosti beskičmenjaka celomskim deuterostomijama ili protostomijama i to za određene predstavnike. U sedmom razredu ima pitanje o limfnim žlezdama koje još nisu obrađene, latinski nazivi mišića, itd. Nacionalne manjine su takođe imale problema sa prevodima naziva živih bića koji su bukvalno prevedeni i gramatički netačni. Ovo su samo neke od neregularnosti, detaljno ćemo obrazložiti svako problematično pitanje u pismima koja slede posle ovog!

Na facebook stranici postoji grupa Nastavnici biologije, pogledajte komentare, dosta opština je bojkotovalo takmičenje zbog preteških i neadekvatnih pitanja!

Pogledajte i prosudite sami! Poštenije bi bilo da nama i učenicima kažu da nema novca za održavanje takmičenja!

S poštovanjem,

Razočarani nastavnici biologije iz Pančeva

Primedba aktiva nastavnika biologije iz Novog Sada

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:15 PM Comments comments (0)

U nedelju, 06. marta u našoj školi održano je opštinsko takmičenje iz biologije za učenike osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada. Zbog izuzetno teških testova neprimernih uzrastu deteta, ovom prilikom čestitamo svim učenicima na pokazanom znanju i uloženom trudu, kao i svim nastavnicima mentorima koji su spremali učenike. Mišljenje Aktiva nastavnika biologije osnovnih škola Grada Novog Sada dato je u prilogu.

 

Prilozi http://dositejns.edu.rs/vest.php?id=81

:):/8)

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Leskovca

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:15 PM Comments comments (0)

Komisija za pregledavanje testova je odlučila da ne objavljuje rezultate Opštinskog takmičenja iz biologije zbog neprilagođenih testova uzrastu učenika, neki zadaci su iz gradiva koje nije predviđeno programom, a neki zadaci ne postoje u odobrenim udžbenicima.

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Nisa

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:15 PM Comments comments (0)

Najavljeno je zasedanje aktiva , a vesti ce biti objavljene ovde.

Zakazana sednica UO SBD na temu održanog takmi�?enja iz biologije za osnovne škole

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:10 PM Comments comments (0)

S obzirom na pristigle primedbe sa takmičenja za osnovne škole, zakazana je sednica Upravnog odbora SBD za sredu 9.3.2016. u 14h sa dnevnim redom:

1. Analiza opštinskog takmičenja iz biologije za osnovne škole održanog 6.3.2016.

UO SBD je na sednici održanoj 9.10.2016. formirao Odbor za organizaciju takmičenja iz biologije za osnovne i srednje škole u sastavu prof. dr Željko Tomanović, član UO SBD i dekan BF, prof dr Goran Anackov, član UO SBD i direktor Departmana za biologiju PMF Novi Sad, i Ana Blečić, profesor biologije, predsednica Komiteta za obrazovanje SBD i član UO SBD. Na njihovu preporuku UO SBD je poverio neposrednu organizaciju takmičenja za osnovne škole Biološkom fakultetu u Beogradu, a za srednje škole Departmanu za biologiju PMF Novi Sad. Dogovoreno je da svaki od neposrednih organizatora autonomno formira sopstveni stručni tim za izradu testova, kao i tehničko-operativni tim za njihovu izradu. Zbog uvek prisutnih sumnji u tajnost tekstova, dogovoreno je da niko sem odgovornih lica nema uvid u njihov sadržaj. Ni na koji način nisu prejudicirani ni sadržaj, kriterijumi, ni norme, a kalendar i pravilnici su jednoglasno usvojeni i javno objavljeni na sajtu društva.

Tok i rad sednice, zaključci i odluke biće objavljeni na sajtu Društva.

Opstinsko takmicenje iz biologije 2016

Posted by [email protected] on March 6, 2016 at 7:00 PM Comments comments (0)

Testove i resenja mozete pogledati na sajtu OS VASA PELAGIC odakle smo ih preuzeli (www.osvasapelagic.edu.rs/2016/03/06/opstinsko-takmicenje-iz-biologije/#more-295) kao i na nasem sajtu u sekciji takmicenja.

Uskoro ce biti clanak o svemu ovome sto se desava. Cestitamo svim ucenicima koji su vredno radili cele godine . NIje vazno sta kazu rezultati , vazno je znanje koje ce se isplatiti.

Misljenje aktiva nastavnika biologije grada Kraljeva

Posted by [email protected] on March 6, 2016 at 3:30 PM Comments comments (0)

Situacija u Kraljevu: Preko 200 učenika je učestvovalo na takmičenju, nijedan nije prošao dalje. Dogovorili smo se da ne potpišemo zapisnike i uložili smo zvanični prigovor. Apsolutno je neprihvatljivo staviti decu koja su se toliko trudila i toliko vremena uložila u situaciju da rade test na kome nemaju nikakvu šansu da prodju dalje. Uz to test je metodički neprihvatljiv. Veliki broj zadataka nema uvodni tekst koji objašnjava koji je zahtev u tom zadatku. Neki zadaci su postavljeni na hrvatsom jeziku. Sve to govori da onaj ko je odgovoran za ove testove prvo nema predstavu koja si pitanja adekvatna za uzrast od 11 do 14 godina, a kao drugo očigledno nije uložio trud u izradu testa , koji je delom prekopiran iz susednih država, delom su nabacane neke tabele i šeme bez objašnjenja. Moj lični utisak je da na ovim testovima (prvenstveno 6. i 7. razred) verovatno nijedan kolega ne bi imao 100 bodova, a teško i preko devedeset. I to nikako ne znači da ne poznajemo svoj predmet. Uz to se nameće još jedno pitanje forsiranja jedne izdavačke kuće koju niko od nastavnika ne želi da koristi jer je preopširna sa loše izloženim gradivom, deci nejasna, jednom rečju neadekvatna. Zaista sam duboko razočarana neodgovornim odnosom prema najtalentovanijoj deci i javašlukom ljudi koji se ponavlja godinama unazad, da bi završio jednim ovakvim skandaloznim takmičenjem.

Nastavici iz Kraljeva su nam jos sapstili  -Dobili smo dopis da će razmatrati da spuste kriterijume za dalje, ali to nije poenta i nije to razlog što smo svi ogorčeni. Prvo nije prošla nijedna godina da nismo dobili testove sa pogrešnim zadacim, ova godina je kulminacija. Drugo staviti decu u ovako stresnu situaciju i to najbolju decu je zaista strašno. Definitivno treba svi zajedno i nastavnici i roditelji da se suprostavimo ovom urušavanju školskog sistema.

Misljenje beogradskog aktiva o takmicenju

Posted by [email protected] on March 6, 2016 at 3:15 PM Comments comments (0)

Почињемо једном „анегдотом“ из београдске општине Стари град. Када је видео тест, један шестак је рекао дежурној наставници: „Извините, дали сте ми погрешан тест.“

И ту се сваки хумор завршава. На данашњи дан нема много разлога за смех. Али је данашњи дан био разлог да се сазове хитан ванредни састанак Стручног актива наставника биологије Београда:

У УТОРАК, 8. МАРТА 2016. У 18 ЧАСОВА У ОШ „ДРИНКА ПАВЛОВИЋ“ У БЕОГРАДУ ВАНРЕДНИ САСТАНАК БЕОГРАДСКОГ СТРУЧНОГ АКТИВА НАСТАВНИКА БИОЛОГИЈЕ. ЈЕДИНА ТАЧКА ДНЕВНОГ РЕДА ЈЕ ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ. МОЛЕ СЕ КОЛЕГЕ ДА ДОЂУ У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ, А ОБАВЕЗНО ЈЕ ДА ДОЂЕ МАКАР ЈЕДАН ПРЕДСТАВНИК СА СВАКЕ ОПШТИНЕ. 

Obavestenje sa bioloskog bloga https://bioloskiblog.wordpress.com/

Grupa za takmicenje iz biologije Ove godine napravili smo stranicu za takmicenje iz biologije

Posted by [email protected] on March 5, 2016 at 1:35 PM Comments comments (0)

Ove godine napravili smo stranicu za takmicenje iz biologije gde ce mo kao i prosle godine obljavljivati razne informacije u vezi takmicenja . Stranica nije zvanicna i sve objave od korisnika ‪#‎facebooka‬ su licna misljenja autora objava i biologijakp ne snosi odgovornost za njih. Zvanice informacije od organizatora ce biti posebno naglasene.Adresa stranice je https://www.facebook.com/events/106376589756039/?active_tab=posts


Rss_feed

biologija