biologija 

biologijakp.webs.com

Blog

Misljenje aktiva nastavnika biologije iz Sombora

Posted by [email protected] on March 7, 2016 at 4:25 PM

Srpskom biološkom društvu

Svi dole potpisani nastavnici neprijatno su iznenađeni i šokirani testovima koje ste sastavili za nivo Opštinskog takmičenja. Cilj ovogodišnjeg takmičenja iz biologije nije bio da se pokaže znanje i vrednuje trud dece i njihovih nastavnika, nego upravo suprotno.

Imamo primedbu na sledeće:

1.Težina i sadržaj testova neprimereni su za uzrast učenika.

2.Zadaci su i iz gradiva koje programom nije obuhvaćeno ( razviće životinja je primer )

3.Bavili ste se detaljima, latinskim nazivima i začkoljicama koje čak ni mi, a verujemo ni većina vas, bez gledanja u knjige ili traženja po internetu ne bi znali.

4.Deca se ne žale, jer ne znaju na šta bi se žalila.

5.Pooštravanje uslova takmičenja ubija svaku motivaciju učenika i obezvređuje naš trud počevši od toga da je prag prolaska na Okružno takmičenje povećan na 91 bod.

6.Mnoge od stvari koje tražite čak ni ne postoje u udžbenicima za osnovnu školu.

Zahtevamo sledeće:

1. Za svaki od testova od 5-8. razreda, za svako pitanje, navedite nam naziv udžbenika i br. strane na kojoj se nalazi tražena informacija.

2. Prikažite nam procentualni udeo učenika koji su tačno odgovorili na svako od pitanje na svakom od testova od 5-8. razreda

3. Za neka naredna takmičenja, ukoliko ih uopšte bude bilo, testovi će se pripremati iz jednog udžbenika i to onog koji ima najveći procenat korišćenja u nastavi.

Ukoliko je Vaša ideja da smanjite broj učenika, uspeli ste. Iz opštine Sombor, nijedan učenik nema plasman na Okružno takmičenje.

Ako bude sreće, imaćete ukupno nula učenika iz cele Srbije na Okružnom takmičenju.

Veliki broj učenika ne pristaje na zvanično objavljivanje rezultata, bez obzira na potpisanu saglasnost, a složićete se sa nama, prava učenika u ovoj stvari su naš i vaš vrhunski prioritet.

Da ne pominjemo radni angažman u nedelju koji se ne plaća.

Osećamo se poniženo i pred učenicima, i pred samima sobom. Učinili ste da izgledamo nekompetentno i neprofesionalno, tako da je naša ogorčenost opravdana.

Verujemo da su sastavljači testova upoznati sa planom i programom biologije za osnovnu školu, sa standardima iz biologije za kraj osnovnog obrazovanja, kao i sa parametrima koji neki test čine dobrim testom.

Test iz biologije na opštinskom takmičenju niti prati obrazovne standarde, niti predviđen plan i program, što ga kategorizuje u grupu loše sastavljenih testova. Isto kao i test u redovnoj nastavi na kome više od 50% učenika dobije ocenu 1.

Tražimo ponavljanje takmičenja, a rešenje vidimo u bojkotu, ako se ovako nastavi.

Aktiv biologa Sombor

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

94 Comments

biologija